Home > Adviestraject, Inspiratie > THNK Lab op PICNIC

THNK Lab op PICNIC

Deze week was ik op PICNIC in Amsterdam. Ik kreeg een kaartje voor het evenement omdat ik deelnam aan het THNK Lab van de organisatie THNK. THNK is op zoek naar het nieuwe creatieve leiderschap. Het organiseert denk-tanks, discussiegroepen en brainstorm-sessies, om grote en complexe problemen op te lossen.

Zo was THNK Lab op PICNIC georganiseerd met het doel “redesigning the experience of political representation”, met als hoofdvraag: “hoe de kloof tussen politicus en stemmer weg te nemen?” In feite gaat het over de verbinding, de relatie, tussen de politicus en de kiezers. Verander politicus in artiest en kiezers in fans en dan begrijp je wat ik bij deze brainstorm-sessie te zoeken had.

De sessie duurde ongeveer vier uur en gedurende deze tijd werden we geholpen door een docenten-team van Stanford University. In vier groepen van vijf à zes mensen gingen we aan de slag. Om het enigszins gestroomlijnd en behapbaar te maken kregen we een van tevoren opgesteld designproces waarmee we op een oplossing konden komen voor het eerder genoemde probleem.

Deze dag hebben we gebruik gemaakt van het ‘EDIT’-systeem, oftewel Empathize, Define, Ideate en Test.

Empathize’ staat voor het gesprek aangaan met de doelgroep waarvoor je een probleem gaat oplossen. In ons geval betekende dat een interview met een willekeurige man op straat. Politiek gaat immers iedereen aan. We hadden mazzel: de man die wij met ons team geïnterviewd hebben had een sterk uitgesproken politieke mening, zoals op de foto ook te zien is (ja we hebben die hippie meneer geïnterviewd).

Define’. Na het inleven in de doelgroep waarvoor het probleem opgelost wordt is het tijd voor definitie. Wie is de doelgroep en waar behoort hij toe? Wat is zijn persoonlijke behoefte? Daar komt dan een zin uit in bijvoorbeeld deze vorm: wij hebben geleerd dat de ‘reflectieve holistische troubadour’ een ‘podium’ nodig heeft voor ‘het verspreiden van zijn boodschap over acceptatie en wederzijds respect’.

In de ‘Ideate’ fase ga je erop los brainstormen. Een paar belangrijke statements van deze fase zijn “we’re not looking so much looking for the perfect solution, instead we are exploring the solution space”. Belangrijk is het verzinnen van oplossingen en het beoordelen van oplossingen strikt van elkaar gescheiden te houden. Hier kwamen we uiteindelijk met een stel gave opties als: “we kunnen een platform maken voor open source ideologie” en “we maken een bus voor onze geïnterviewde waarmee hij kan reizen en mensen meenemen in zijn wereld, om ze te leren over zijn ideeën”.

_RDG9860Test’ is dan de, voor nu, laatste fase. Hierin worden prototypes gemaakt van het idee om het te kunnen overbrengen. Ons uiteindelijke idee is een ‘Open Source politieke partij’ geworden. We hebben het idee en het raamwerk beschreven als prototype allemaal onder de noemer “Declaration of Interdependence”, omdat het tijd wordt voor een politieke beweging die gaat over acceptatie, wederzijds respect en voorbij landsgrenzen denkt omdat het onze mondiale wederzijdse afhankelijkheid inziet en accepteert.

Misschien ga ik die politieke partij ook echt starten. Zijn er liefhebbers?

Op de site is ook de press release en het verhaal te lezen. Hier staan de foto’s

Beste mensen van THNK Lab en van PICNIC, hartelijk dank dat ik mee mocht doen. Ik heb heel veel geleerd en inspiratie op kunnen doen in die paar dagen. Heerlijk!

  1. Nog geen reacties.
  1. No trackbacks yet.

Plaats een reactie